Vlastní vína Mendelovy univerzity
Vinařství se v Lednici studovalo už za minulého režimu, od roku 2009 jde o samostatný obor. Mezi jeho bezmála 300 současnými posluchači jsou nejen studenti z Česka a Slovenska, ale třeba i z Ruska a dalších zemí. K absolventům patří řada vítězů soutěže Vinařství roku. Mezi jinými jde o Stanislava Škrobáka nebo Jana Stávka. Univerzitní vinice v Lednici se rozkládají na šesti hektarech. Zhruba třetina z nich je produkčních, zbytek pak unikátním genofondem vinných odrůd. Ročně se z vinic sklidí od 25 do 30 tun hroznů. Ústav vyprodukuje ročně zhruba 12.000 lahví vína.
Tři nové názvy vín - Student, Doctor a taky Professor vznikají v univerzitním vinařství v Lednici na jihu Moravy. Připravují je tam studenti a akademici. Každé víno má kromě svého svébytného označení vlastní druh lahví a také etikety. Pojmenování není zdaleka jen odkazem na to, kdo na výrobě daného vína pracoval. Zároveň jde o odstupňování kvality vína s tím, že ta nejlepší jsou ukryta pod produktovou řadou Professor.
Víno Student je základní řada vín. Jde o lehčí, svěží, aromatická vína, která vyrábí studenti třetího ročníku. Z celkové produkce univerzitního vinařství v Lednici tvoří tato vína bezmála tři čtvrtiny. Jde o vína odrůd Muškát moravský, Tramín červený, Pálava, Ryzlink rýnský, Laurot Rosé, Hibernal nebo Malverina.
Vyšší řada vín nese název Doctor. Tato jsou ve srovnání s předchozí řadou těžší a celkově propracovanější. „Vznikají delším zráním na jemných kalech v dubových sudech. Celý proces trvá devět až dvanáct měsíců," sdělil Holešinský. Z celkové produkce tvoří také menší množství, zhruba čtvrtinu. Jde o odrůdy Chardonnay, Rulandské šedé, Frankovka, Rulandské modré nebo Veltlínské zelené. Vyrábějí je postgraduanti.
Nejvyšší a špičkovou kategorii vín pojmenovali Professor. „Jde o výběr z toho nejlepších z doktorské řady, na který ale dohlížejí přímo přednášející". Jsou to dlouhozrající vína buď z dubových sudů nebo z kvevri nádob. K této univerzitní vinařské topce patří například vína Chardonnay, Cerason, Ryzlink rýnský nebo oranžová vína z kvevri známá především z Gruzie.