Představujeme vlastní vína Mendelovy university – jmenují se po titulech.

Student, Doctor a taky Professor jsou tři nové názvy vín, která vznikají v univerzitním vinařství v Lednici na jihu Moravy. Připravují je tam studenti a akademici Mendelovy univerzity. Každé víno má kromě svého svébytného označení vlastní druh lahví a také etikety. Pojmenování není zdaleka jen odkazem na to, kdo na výrobě daného vína pracoval. Zároveň jde o odstupňování kvality vína s tím, že ta nejlepší jsou ukryta pod produktovou řadou Professor," uvedl spolutvůrce nového rozčlenění univerzitních vín Radim Holešinský.
Víno Student je základní řada vín. Jde o lehčí, svěží, aromatická vína, která vyrábí studenti třetího ročníku. Z celkové produkce univerzitního vinařství v Lednici tvoří tato vína bezmála tři čtvrtiny. Jde o vína odrůd Muškát moravský, Tramín červený, Pálava, Ryzlink rýnský, Laurot Rosé, Hibernal nebo Malverina.
Vyšší řada vín nese název Doctor. Tato jsou ve srovnání s předchozí řadou těžší a celkově propracovanější. „Vznikají delším zráním na jemných kalech v dubových sudech. Celý proces trvá devět až dvanáct měsíců," sdělil Holešinský. Z celkové produkce tvoří také menší množství, zhruba čtvrtinu. Jde o odrůdy Chardonnay, Rulandské šedé, Frankovka, Rulandské modré nebo Veltlínské zelené. Vyrábějí je postgraduanti.
Nejvyšší a špičkovou kategorii vín pojmenovali Professor. „Jde o výběr z toho nejlepších z doktorské řady, na který ale dohlížejí přímo přednášející," doplnil Holešinský. Jsou to dlouhozrající vína buď z dubových sudů nebo z kvevri nádob. K této univerzitní vinařské topce patří například vína Chardonnay, Cerason, Ryzlink rýnský nebo oranžová vína z kvevri známá především z Gruzie.

	Bublejte s námi „nejen" teplými, letními večery mezi moravskými vinohrady.

Bublejte s námi „nejen" teplými, letními večery mezi moravskými vinohrady.

Vybrali jsme pro vás bedýnku šesti lahví, které zaručeně osvěží a provede Vás mezi jednotlivými rukopisy našich vinařů.

Perlivka od Kamila Prokeše – Jediné a první víno na trhu, které neobsahuje perlení z ropy.

Perlivka od Kamila Prokeše – Jediné a první víno na trhu, které neobsahuje perlení z ropy.

Tato Perlivka Mulleru thurgau a Muškátu moravského je unikátní perlivé víno, které je sycené kvasným oxidem uhličitým.

Představujeme vlastní vína Mendelovy university – jmenují se po titulech.

Představujeme vlastní vína Mendelovy university – jmenují se po titulech.

Student, Doctor a taky Professor jsou tři nové názvy vín, která vznikají v univerzitním vinařství v Lednici na jihu Moravy. Připravují je tam studenti a akademici Mendelovy univerzity.